30 Eylül 2023 Cumartesi

TEMETTÜ VE BORSA

 Temettü ve Borsa

Kurumsal bir yapı altında şirketinin hisse senetlerinin alıcı ve satıcılarla buluştuğu yere Borsa diyoruz. Hisse senedi fiyatları ise arz ve talep dengesine göre değişkenlik gösteriyor. Yani bir hisse senedine çok yoğun bir ilgi varsa ve alım yönünde yapılan işlemler ağırlıklıysa o hissenin fiyatı yükselir. Satış işlemleri ağırlıklıysa düşüş gösterir diyebiliriz. Klasik arz talep dengesi aslında.

Borsa sayesinde, şirketler ve yatırımcılar güvenli bir kurumsal yapının altında buluşmuş oluyorlar. Bu sayede yatırımcılar birikimlerini değerlendirmek için Borsada işlem gören şirketlere ortak olabiliyorlar.

Şirketler içinse borsa, ihtiyaç duydukları finansmana ulaşmak, daha  kurumsal bir yapıya sahip olarak saygınlık kazanmak ve prestij elde etmek gibi kazanımlar elde etmelerini sağlar. Hisselerini borsaya açan şirketler, yeni ortaklar bularak aradıkları finansman kaynağına kolaylıkla ulaşabilirler. Buradan gelen kaynakla, borçluluklarını azaltabilir, sermayesini güçlendirir ya da en önemlisi yeni yatırımlar yapabilirler.

İyi ki Borsa var diyorum, işte bu sayede Ülkemizin kıymetli şirketlerine ortak olarak, hem değer artışı, hem de "temettü" (kar payı) alarak kazanç elde edebiliyoruz.


Evet borsa denilince merak edilen konulardan birisi de temettü. Çünkü temettü, normal kazancın haricinde ekstra bir gelir kaynağı demek. Uzun vadeli yatırımcıların önemli bir çoğunluğu temettü için borsada yer alan şirketlere yatırım yapıyor. Ve bunlara temettü yatırımcısı deniyor.

Temettü nedir? derseniz; şirketlerin yıllık kazançlarından belli bir bölümünü şirket yönetim kurulunun teklifi ve genel kurul onayı sonrasında ortaklarıyla paylaşmalarıdır. Buna kısaca kârdan ortaklara pay dağıtmak denir. Bu kâr payı dağıtımı, nakit ödeme şeklinde olabileceği gibi hisse senedi dağıtımı şeklinde de olabilir.


Genelde yıl sonu bilançosu ile birlikte oluşan kâr rakamlarına göre şirketler dağıtacağı temettü miktarlarını KAP açıklamasıyla duyururlar. Bazen de şirketler cari dönem içerisinde o yıl ki kârlarından temettü avansı verebilirler. Mesela 29 Eylül'de TÜPRAŞ hissedarlarına net 6,77 tl. Temettü avansı dağıtacak. Böylesi hoş sürprizler yatırımcılarda heyecan ve mutluluk uyandırır.

Nakit olarak dağıtılan temettü, ekstra bir kazanç demektir. Ancak temettü konusunda gerçekten kazançlı olmamız için o hisseyi uzun yıllar elimizde tutmanız gerekir. Yukarıda örneğini verdiğim gibi bir gün öncesinden temettü verecek diye TÜPRAŞ hissesinden almak mantıklı bir hareket olmaz. Bunun nedeni hisse senedi fiyatının temettü verdiği gün dağıtılan brüt temettü miktarı kadar düşecek olmasıdır. Dolayısıyla bir gün önce temettü için alınan hisseden teorik olarak zarar etmiş oluruz.

TÜPRAŞ örneğinden gidecek olursak, brüt dağıtılan temettü miktarı: 7,52 tl. , net hesaplara yatacak temettü miktarı ise 6,77 tl. dir. Anlaşılacağı gibi esasında hisse başına 0,75 tl. zarardayız. Bu fark vergi olarak alınan % 10'luk stopajdan kaynaklanmaktadır.

5-6 yıl öncesinde AYGAZ genel kuruluna katılmıştım ve resmen salonda en genç olanlardan biri bendim. Yaşlı amca ve teyzeler... Bildiğin epey yaşlılar. Eminim onların maliyetleri pay başına 1 tl. bile değildir. Şöyle bir baktım, kötü geçen dönemlere rağmen AYGAZ son beş yılda 3,3 tl. temettü dağıtmış. Şimdi bu amca ve teyzelerin hissenin fiyatının ne olduğu umurlarında olur mu hiç?

Bunun için yapmamız gereken sadece, temettü veren şirketlerin hisselerini düzenli olarak toplamak. Basit gibi görünüyor ama bu iş zor, çünkü bu amaçla yola çıkan yatırımcıların anca % 5'i hedefine ulaşıyor olabilir. Çoğu ilk 2-3 yılda çeşitli sebeplerle elindeki payları satıp, başka şirketlere geçiş yapıyorlar. 

Uzun vadeli temettü yatırımında ilk 3-5 yıl zor ve yıpratıcı geçiyor bunu kabul ediyorum ama sonrasında bizlere sunduğu kazanım oldukça büyüleyici. Bununla ilgili bir iki örnek daha vererek yazımı tamamlayacağım.

ÇİMSA 2018-2019 yılları boyunca 6-7 tl. civarında işlem gördü. Bu sene 2,66 tl. temettü dağıttı. Seneye de 4-5 tl. temettü potansiyeline sahip. % 100' e yaklaşan temettü verimi.

DOAS 2018-2019 yılları boyunca 4-5 tl. civarında işlem gördü. Geçtiğimiz yıl 8,8 tl. temettü dağıttı. Bu sene 8,2 tl. ve temettü avansı olarak da 10,2 tl. dağıttı. Muhteşem, büyüleyici kazançlar bunlar. Örnekler daha da çoğaltılabilir. Ayrıca düzenli temettü dağıtan şirketlerin getirilerinin diğer şirketlere göre pozitif ayrıştığını da belirtmek isterim.

Sizler Temettü yatırımcılığına başlayarak, #AKSA #ARCLK #AYGAZ #BRISA #CIMSA #DOAS #ENJSA #EREGL #FROTO #ISMEN #NUHCM #SISE #TOASO #TTRAK #TUPRS #VESBE...... gibi şirketlerin hisselerini toplayıp geleceğinize yatırım yapmaya başlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken sabırla toplamak, toplamak... Hepsi bu.

Bu yolda hepinize hayırlı, bereketli, bol kazançlar dilerim....

YouTube kanalımdan içeriği video olarak da izleyebilirsiniz.

https://youtu.be/9LwXFPDTnxg?si=bHLzW8hFpJKyETsd

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder