4 Ekim 2023 Çarşamba

BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI VE FİYATLAMA ETKİSİ

#BFREN 2.500.000 tl olan sermayesini %1.125 oranında artırarak 30.636.000 tl.ye çıkarma kararı aldı. Sonrasında aynı beklenti içinde olan şirketlerin bir çoğu dün ve bugün tavandan işlem görüyor. Bir kaç günde böyle fiyatlama devam edecek gibi duruyor.

Her ne kadar bedelsiz sermaye artırımı  şirketin varlıklarında bir değişiklik yaratmasa da, hisse senedi fiyatlarında önemli oranlarda değişim ve fiyatlama olarak sert hareketler olabiliyor.

Hissedarlar açısından değişen bir şey yok esasında, cebinde 200 tl. vardı tek banknot. Sermaye artırımı ile 10 tane 20'lik olacak ya da 20 tane 10'luk. Sağdan say, soldan say yine toplam 200 tl ediyor.

Sahip olunan hisse sayımız artacak ama aynı oranda da fiyat düşeceği için teorik olarak değişen bir şey yok esasında. Tabiii Psikoloji dışında. Bu da bütün dengeleri bozarak aşırı bir prim potansiyeli yaratıyor, mantıksız ama burası borsa ve 2*2= her zaman 4 etmiyor.

Borsamızda böyle bir algı var ve bedelsiz sermaye artırımları abartılı bir fiyat hareketini de beraberinde getirebiliyor‼

Bu işin tek olumlu tarafı, malumunuz bu şirketlerin dolaşımda yer alan hisse sayısı çok az oluyor ve sığ bir tahtada işlem görüyorlar. Sermaye artırımı sonrasında dolaşımdaki hisse sayısı artacağı için biraz daha likit hale geliyor ve fiyat itibari ile daha ulaşılabilir oluyor.

Şirket açısından ise yıllar boyunca birikmiş olan emisyon primi, duran varlık satış karları, temettü ve yedekler gibi öz sermaye kalemleri ödenmiş sermayeye eklenerek kullanılır hale getirilir.

Şimdi gelelim asıl mevzuya, Bedelsiz sermaye artırım beklentisi olan şirketlere yatırım yapılır mı? Ya da Nasıl Yapılır?

KARTONSAN Şirketinin bedelsiz serüvenini anlatayım size; Şirket uzuuun yıllar 2,83 Mn.tl. gibi düşük bir sermaye ile faaliyetlerini sürdürdü. Ciddi bir bedelsiz beklentisi taşıyordu ve Sermayesini %2.543 oranında arttırarak 75 Mn.'a çıkarma kararı aldı. Ne zaman derseniz Ekim 2020 gibiydi sanırım. Sonrasında hissenin fiyatı bölünmüş fiyatı ile 29 tl.'den 134 tl.ye 1,5-2 ay gibi kısa zamanda yükseldi. Yüzde olarak yaklaşık %350'lik bir kar marjı oluşturdu. Grafiğini de paylaştım sonrasında ne oldu göreceksiniz! Aradan 3 yıl geçmesine rağmen hala o zirvesini bulmuş değil.

14 Aralık 2020 Bedelsiz Sermaye Artırım gerçekleşme tarihi ve o gün hisse zirvesini gördü %350 kazanç sağladı ve soluksuz bir yıl boyunca düşüş trendinde hareket ederek 40-45'lere kadar düştü. Yani beklenti alındı ve gerçekleşince satıldı.!!

Bunu neden anlattım? Nerede satacağınızı bilmezseniz ve elde etiğiniz kara razı olmazsanız piyasa sizi ciddi manada cezalandırır.! %200-%300 karı görmüşsün vaktinde kenara çekilmesini de bileceksin.

Ben olsam nasıl yaparım onu anlatayım;

Esas portföy olarak belirlenmesine karşı olduğumu öncelikle belirtmek isterim. Fakat Portföyün %10-15'ini geçmeyecek oranda bir tutar ile aşağıda detaylı tablolarını sunduğum sermayesi çok küçük ve güncelliğini yitirmiş şirketlere yatırım yapılabilirim. Güzel ve detaylı bir tablo hazırladım sizler için. 

Tabloda yer alan şirketlerden, Yakın İzleme Pazarında (Y.İ.P) ve Piyasa Öncesi İşlem Pazarında (P.Ö.İ.P) olanlardan seçmem bunlar çok riskli şirketler. Halka açıklık oranı %50-60 oranında olan ve finansal yapısı bozuk olanları da seçmem bedelsiz beklerken bir bedelli tokadı gelebilir.

Sonrasında diğer şirketlerden sermayesi en küçük olandan başlayarak görece çarpanları da ucuz olanlardan 10 şirket seçip bir portföy yaparım. Şu unutulmamalı bu şirketler uzun zamandır bedelsiz beklentisi içindeler ve öz sermayeleri sürekli büyüyor ama bu süreç daha da uzayabilir. En az 5 yılı göze almak gerekir.

Portföyü oluşturdum 10 şirketim var bekliyorum artık, BFREN gibi birinden güzel haber gelsin.... Geldi diyelim, Hisse yükselmeye başladı, tabi öncesinde ne kadar yükseldi bunu da göz önünde bulundurarak, belli bir kar marjında satar ve karımı realize ederim. Gelen nakit girişi ile geride kalan 9 Şirketin hissesinden alımlar yaparım. Ve bu böyle yüksek oranda bedelsiz açıklayan şirket haberleri geldikçe devam edip gider...

Aklında Bedelsiz beklentili şirketlere yatırım yapayım mı? diyenler için böyle bir yol çizdim.

Umarım hep kazanan tarafta olursunuz. Hayırlı, bereketli bol kazançlar dilerim....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder