30 Eylül 2023 Cumartesi

BORSA MI? NASIL OLACAK?

BORSA MI? NASIL OLACAK?

Bu soruyu kendinize sormaya başladıysanız ve ufaktan da araştırmalar içindeyseniz, artık siz de yatırım yaparak geleceğinizi şekillendirmek adına küçük bir başlangıç yaparak, kapıdan içeri doğru bir adım attınız demektir.

600’den fazla şirketin paylarının işlem gördüğü bu platformda, şirketlere ortak olarak patron edasıyla gezinmeye başlayabilirsiniz. Sağdan soldan bir çok kez duydunuz; borsa, hisse senedi, temettü… Hoş geldiniz! Umarım yatırımcı olmayı seçersiniz ve kazanan tarafta yer alırsınız.

Mantık basit aslında; Siz “Beyefendi&Hanımefendi” kendinizi ne olarak görüyorsunuz? Çünkü bu sihirli piyasa size ne ararsanız onu verecek. Adrenanin ve heyacan tutkunuysanız, al-satçı (trader) kafasıyla günden güne sermayenizi ve psikolojinizi sıfırlayıp gideceksiniz. Ya da değer yatırımcısı olarak Ülkemizin güzide şirketlerine ortak olmayı seçerek yatırımcı olacaksınız, sağlık, huzur ve zenginliği, piyasa size kendisi sunacak.

Pekiii başlayalım Hocam, Nasıl olacak bu iş der gibisiniz ???

İmrenerek baktığımız devasa şirketlerin hisselerine ortak olunan, bunun sonucunda para kazanılan yere borsa diyoruz. Zihninizde oluşmuştu ve kapıdan içeri bir iki adım atarak girmiştiniz zaten. Sakın yanlış yollara sapmayın Biz Yatırımcı olacağız, hedefe kilitlendik, o kadarrr…

Gelin hep birlikte etrafımıza bir bakalım şöyle, neler olup bitiyor, aktüel hayatı inceleyelim, biraz gözlem yapılım. Durmak bilmeyen bir trafik ve yollarda tıklım tıklım araçlar sürekli hareket halindeler. Benim sihirli lamba yandı hemen; otomobili var ağır vasıtada üretiyor FORD OTOSAN #FROTO hep yollarda. Yerli Üretim TOFAŞ OTOMOBİL var, neredeyse üç otomobilden biri #TOASO. Ve tabi ki birde DOĞUŞ OTOMOBİL #DOAS var. Ve bu araçlar su ile çalışmıyor, TÜPRAŞ #TUPRS diye bir Şirket var devlerden, KOCAOĞLAN da diyorlar… Bu vasıtaların kullandığı benzini mazotu da kesin TÜPRAŞ üretiyordur haaaa.

Bir dost ziyaretinize gittiniz, çarşı pazar gezerken bir mağazaya girdiniz, ya da kendi evinizdesiniz. Adına dayanıklı tüketim malları diyorlar, siz isterseniz beyaz eşya, küçük ev aletleri, kişisel bakım cihazları, elektronik eşya deyin. Hep karşımızda, gözümüzün önünde ve elimizin altında bir ARÇELİK #ARCLK, BEKO ya da VESTEL BEYAZ EŞYA #VESBE var.

Müthiş bir şehirleşme var, yeni yapılar hızla yükseliyor. Ülkemizin büyük bir bölümü üstelik deprem bölgesinde. Ve henüz daha yenilenmemiş ve kentsel dönüşüm bekleyen yüzbinlerce yapı var. Bu dönüşüm oluyor ve olmaya da devam edecek. O zaman EREĞLİ DEMİR ÇELİK #EREGL, İSKENDERUN DEMİR ÇELİK #ISDMR, NUH ÇİMENTO #NUHCM, ÇİMSA #CIMSA, OYAK ÇİMENTO #OYAKC, KALEKİM #KLKIM, EGE SERAMİK #EGSER gibi şirketleri görmezden gelemeyiz.

Benim evimin karşısında BİM  #BIMAS var, bir arka sokakta da MİGROS #MGROS. Sizin evinizin karşısında, yanı başında ya da diğer sokakta da manzara aynı. Çünkü bunlar her yeri sarmışlar… Ne zaman girseniz marketlerde bir kuyruk, insanlar bir şeyler alıyorlar, yiyip içecek ve tüketecekler. Üstelik enflasyon, zamlar falan filanda bu perakende gıda işine pek işlemiyor. Vatandaş yiyecek içecek bundan feragat edemez. Güzel iş anlayacağınız. Bu arada bizim mahallede ŞOK yok. Belki sizin orda vardır. Girin çıkın fiyatları mukayese edin uygun olan mallarını da alın, devir ekonomi devri. AMA Ben hissesini almaya sıcak bakmıyorum. PATRONUNU sevmiyorum, takıntı işte…(Bir Şirket için PATRON Her şeydir.)

 Biraz sosyal medyayı, yazılı ve görsel basını takip ediyorsanız duymuşsunuzdur, olmadı biraz da benden sufle olsun. #SASA var dilerde SASA’sı olanın tasası olmaz, buradan ekmek çıkar, çok ciddi yatırımları var.(YATIRIM Şirket Seçiminde anahtar olmalı bence)

Hani yukarıda bahsettik evler, işyerleri, araçlar hepsinde bir parça cam var, işte onları da ŞİŞE CAM  #SISE üretiyor.

Birazda teknoloji ekleyelim, tam olsun derseniz; KONTROLMATİK #KONTR, #ASTOR, #ÊUPWR, #YEOTK ortaya az karışık yapılabilir.

Güzel bir hikaye oldu ve buradan bir kahraman çıkacak iyi kalpli, cesur, yakışıklı ya da güzel, hadi zengin de olsun. Ben yazdım siz oynayacaksınız ve hikayenizin kahramanı olacaksınız.

Senaryo benden. Şimdi oyun vakti ve sahne sizin, Bol ŞANSLAR….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder