30 Eylül 2023 Cumartesi

HALKA ARZLARA DAİR HERŞEY...

Halka arz rüzgarı son sürat çılgınca esmeye devam ediyor.

Yüksek enflasyon, kredi faiz oranlarının yüksekliği ve sıkı para politikası uygulamaları şirketlerin krediye ulaşımını zorlaştırıyor.

Bu durumu lehine çevirmek isteyen şirketler Halka Arz yoluna gidiyor. Elde ettikleri gelirle, sermayelerini güçlendiriyor, borçluluklarını azaltıyor ya da en önemlisi yeni yatırımlar yapıyorlar.

Esen rüzgar kuvvetli olunca ederine göre pahalı, ortak satışı şeklinde ve finansal yapısı bozuk olan şirketler de arz kervanına katılıyor! Biraz dikkat!

Belki bir çoğumuzun finansal okuryazarlığı yeterli ve olan bitenin farkındayız.

Ben asıl son dönemde Borsa ve Hisse Senedi Piyasası ile yeni tanışan yatırımcı arkadaşlara seslenmek istiyorum. Çünkü çok daha kalabalık ve güçlü bir aile olduk, sayımız 7 Milyonu aştı... Bilgi seviyemiz ve tecrübemiz ise maalesef yetersiz.

Yazının başında da dile getirdim, bir Halka Arz çılgınlığı var ve "kazan-kazan" politikasıyla iki yılı aşkındır güzel de gidiyor.

Yeni gelen yatırımcı kitlesi arka arkaya gelen tavan serileri ile kazanç elde ederek, biraz nefes alıyor, bir ihtiyacını karşılıyor. Belki de kazançlarını tekrar borsada işlem gören şirketlerimize aktarıyor?

Yeni halka arz olmuş şirketler işlem görmeye başladığında 5-7-10 ve üzeri tavan yapıp, kısa sürede ciddi prim yapıyor. Bu durum Hakla Arzlara katılan arkadaşları çokta memnun ediyor aslında,  Amaaa...

Borsa, yatırımcılık bu değil.

Sosyal medyada iyi niyetli çok değerli kişiler olduğu gibi, fırsatçı ve spekülasyonla onları yanlış yönlendirip, "tüyo" tabiri ile kandırmaya çalışanlar da var. İşte bu noktada Hisse Senedi Piyasasına yeni giren arkadaşların çok dikkatli olması lazım.

Şöyle ki, malum bir kaç elektrik üreten şirket geçenlerde arz olmuş, %200-250 yükselmiş, yok daha gidecek, uzun vade şöyle böyle...Bunlara inanıpta zirvesinden bu şirketlerin hissesini alırsanız çok uzun süreler içerde esir kalırsınız haberiniz olsun.

Aman dikkat her malın bir ederi var, Şirketin ve hissesinin de... Değerinden çok üzerinde rakamlar vermeyin, sonuç üzücü olur.

Tabii istisnai durumda olan hem sektör, hem de şirket bazında değerli arzlar da oluyor.

Misal: Kontrolmatik, Astor, Alfas, Gesan, Eupwr...

Bu tarz şirketler arz oluyorsa, bunları satmakta acele etmeyin, hatta hiç satmayın. Çünkü yatırımcılarına arzdan bu yana inanılmaz getiri oranları sunmuşlar.

#KONTR % 19.000 kazanç

#GESAN % 1.900 kazanç

#ALFAS % 1.700 kazanç

#ASTOR % 650 kazanç

#EUPWR. % 400 kazanç, tablo böyle.

Kritik ve özel bir alanda faaliyetleri olmayan diğer şirketleri ise ben şahsen prensip gereği tavan bozunca "Zincir Emir" girip benden alan da kazansın deyip satıp çıkıyorum.

Zincir Emir Nasıl Girilir? Aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

https://youtu.be/v51u9ILW5F8?si=AL4qLwGZt8DVIOOg

Acizane tavsiyem, Halka Arzlardan gelen kârları nasıl değerlendirelim diyorsanız;

Kazancın bir bölümünü ihtiyaçlarımız için kullanır, önemli bir kısmıyla ise #AKSA #ARCLK #BIMAS #EREGL #FROTO #SASA #SISE #TOASO #TUPRS #VESBE...gibi kurumsal, ihracatçı ve lokomotif şirketlerden toplamak akılcı bir yöntem olur. Ben böyle yapıyorum.

Kendinize güzel bir portföy oluşturup düzenli alın geçin...

Kulaklarınızı sağdan soldan gelecek söylemlere tıkayıp, koltuğu geriye yaslayıp keyfinize bakın derim... Kendi yazdığınız hikayenin kahramanı da kendiniz olun, kalın sağlıcakla....

Bu konuya ait içeriklerimi YouTube ve bloğumdan da inceleyebilirsiniz.

https://youtu.be/Xi76kWf9ua8?si=5360V3anynHN1IWD

Hayırlı, bereketli kazançlar dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder